Çocuk ve Bebek, Kısa Yazılar, Uyku Sağlığı

Yüz Üstü Yatmak Zararlı Mı ?

Uyku ve yatış pozisyonları tamamen kişinin rahat ettiği pozisyonla alakalıdır. İnsanlar genel anlamda uyku sırasında rahat ettikleri uyku pozisyonunu seçer ve hangi uyku pozisyonunun doğru olduğu ile pek ilgilenmezler.

Uyku şekli basit ve önemsiz gibi görünse de aslında vücut sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yatış pozisyonları arasında en çok tercih edilen yüz üstü yatıştır. Bu yatış şekli birçok kişi tarafından sırf rahat olduğu için bilinçsizce tercih ediliyor.

Yüz üstü yatmak zararlı mı? Bu soruya yanıt uzmanlardan geliyor. Uzmanlar yatış pozisyonlarının beden sağlığı açısından dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Fakat çoğunluk yüz üstü yatmayı seviyor. Ancak uzun süreli olarak yüz üstü yatmak iç organlarda baskıya neden oluyor.

Yüz üstü yatışta, yüz bölgesi yastıkla çok temas ettiği için kan dolaşımını etkiliyor ve ilerleyen zamanlarda yüzde kırışıklıklar meydana gelebiliyor. Yüz üstü yatmak özellikle omurgayı çok ciddi anlamda etkiliyor. Vücudun tüm ağırlığı omurgada toplandığı için sırt ve boyun ağrıları meydana gelebiliyor. Kol, el ve bacaklarda yüz üstü yatış dolayısıyla uyuşma ve karıncalanmalar olabiliyor.

Basit gibi görülen uyku şekli bu gibi özelliklere bakıldığında gerçekten önemli olduğunu görebiliyoruz. Uyku insan için önemlidir. Ancak uykudan alınan verim daha önemlidir. Bu nedenle uyku verimi ve sağlıklı bir uyku için uyku pozisyonuna dikkat edilmesi gerekiyor. Yüz üstü uyumak sizin için bir alışkınlıksa bunun için yeni bir uyku pozisyonuna yönelmeniz gerekiyor. Sık sık pozisyon değiştirmek kan dolaşımı içinde gereklidir.

Yüz Üstü Yatmanın Omurga Sağlığı Üzerine Etkileri

İnsanların uyku esnasında sevdikleri ve rahat oldukları birçok yatış pozisyonu var. Ancak bu pozisyonların bazıları beden sağlığı açısından risk taşıyor. Uyku pozisyonları arasında beden için özellikle omurga için en zararlı olanı yüz üstü yatış pozisyonudur.

Yüz üstü yatmak omurga çevresinde bulunan kaslar ve bağlar sıkışarak sinirlerde sıkışmaya neden oluyor. Bu durumda da omurgaya normalin üzerinde bir yük biner. İlerleyen dönemlerde ise sırt ve boyunda eğrilikler meydana gelerek fıtıklara neden olabiliyor. Uzmanlar yüz üstü uyumanın omurga üzerinde bu gibi ciddi etkilere neden olduğunu dile getiriyor.

Solunum Problemlerine Neden Olabilen Yatış Pozisyonları

Uyurken nasıl uyuduğumuzu bilemeyiz ancak uykuya dalmadan önceki uyku pozisyonu sağlığınız için dikkat etmeniz gereken bir konudur. Uyku şeklinin vücut için ne kadar önemli olduğunu hiç düşündünüz mü? Yanlış uyku pozisyonları solunum yolunu etkileyerek nefes almanızı zorlaştırabilir.

Yüz üstü yatış pozisyonunda dil ve yumuşak dokular yastıkla birebir temas ederek soluk borusunu tıkayarak kişinin horlamasına ve hatta nefes problemi yaşamasına (uyku apnesi) neden olur.

Solunum problemine neden olan bir diğer yatış pozisyonu ise sırt üstü yatış pozisyonudur. Sırt üstü yatış pozisyonunda yer çekiminin varlığı nedeniyle dil ve diğer dokular solunum yolunu tıkayabilir. Buda horlamaya ve nefes alamama gibi problemlere neden olabilir. Bu nedenle doğru yatış, insan sağlığı için önemli ve gereklidir.

Yüz Üstü Yatış Ve Kronik Boyun Ağrıları

Yüz üstü uyumak aslında bakıldığında oldukça rahat bir pozisyondur. Ancak rahat olduğu kadar zarlı bir pozisyondur. Yüz üstü yatmak iç organlarını baskılayarak kan dolaşımını ve solunum sistemine zarar verir.

Bunun yanı sıra yüz üstü yatışın vücut için en zararlı yanı omurgaya bindirdiği fazladan yüktür. Yüz üstü yatışta omurga etrafındaki dokular ve kaslar kasılır ve ekstra bir yük oluşur. Buda ilerleyen zamanlarda kronik boyun ağrılarına ve bel ağrılarına neden oluyor.

Uyku Kalitesini Düşüren Yatış Pozisyonları

Uyumak hem beden hem ruh hem de bilişsel sistemimiz için gereklidir. Uyumak başlı başına bir dinlenme mekanizmasıdır. Ancak bu mekanizmanın verimliliği, uyku için önemlidir. İnsanlar bazen uykularından uyandıklarında tam dinlenmemiş hissederler. İşte bunun nedeni uykudan yeterli kaliteyi alamamış almalarından kaynaklanıyor. Uyku kalitesini en çok düşüren durum ise yatış pozisyonları oluyor.

Uyku kalitesini düşüren yatış pozisyonları şunlardır;

  • Yüz üstü yatış pozisyonu: solunum ve omurga üzerinde bu yatış pozisyonun zararlı etkileri bulunur. Uyku apnesi denilen uyku esnasında nefes alamamadan kaynaklı uykunun bölünmesine neden olur. Sırt ve boyun ağrıları kronik bir hal alabilir.
  • Sırt üstü yatış pozisyonu: Omurga için en doğru yatış pozisyonu olsa da nefes problemleri açısından uyku kalitesini düşüren bir yatış pozisyonudur.

Uykunun kaliteli olabilmesi için uyumadan önce yatış şeklinize önem vermelisiniz. Aynı zamanda uykudan uyandıktan hemen sonra vücudu gerdirme hareketleri yapmalı ve ondan sonra günlük hayatınızla ilgilenmelisiniz.

Yüz Üstü Yatmanın Sirkülasyon Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Yüz üstü yatmanın vücut döngüsü üzerinde zararlı etkileri bulunuyor. Bunların başında omurga üzerinde olan etkileri, solunum sistemi üzerindeki etkileri ve sirkülasyon (dolaşım sistemi) üzerindeki etkileri yer alıyor.

Yüz üstü yatmak el, kol ve bacaklarda kan dolaşımını olumsuz etkileyerek bu bölgelerde karıncalanmaya ve uyuşmaya neden olur.  Bunun nedeni ise yüz üstü yatış esnasında iç organlarda baskı oluşur buda sirkülasyonun doğru sağlanmasının önüne geçer.

Yüz Üstü Yatış Ve Yüzdeki Basınç Noktaları

Yüz üstü yatmak insana rahatlık sağlarken aynı zamanda yüzde cilt sorunlarına neden olabiliyor. Yüz üstü yatışta yüz bölgesi devamlı olarak yastıkla temas halinde olur. Uzun süre yastıkla temas eden yüz bölgesinde kan dolaşımı doğru orantıda sağlanamaz. İlerleyen zamanlarda bu durum yüz bölgesinde kırışıklık, sivilce, vb. durumlara neden olur.

Yüz üstü yatışta yüzde bazı bölgelerde basınç meydana gelir. Yanak, alın, çenede olan basınç noktaları kan dolaşımını olumsuz etkiler. Yüz üstü yatış pozisyonu özellikle cildin nefes almasını engelleyerek, yastıktaki mikroorganizmaların yüzle uzun süre temasta olmasına neden olur.

Uyku Esnasında Ergonomi: Doğru Pozisyon Nasıl Olmalı?

Vücut için uyumaktan çok uykudan aldığın rahatlık, konfor ve verim daha önemlidir. Uykudan alınan sağlıklı verim ertesi güne dinç ve enerjik başlamanızı sağlar. Uykunun verimliliğini; uyuduğunuz odanın ihtiyaçları karşılasa da, yatış pozisyonu da dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Uykunuzun ergonomik olması için doğru yatış pozisyonu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Peki, doğru yatış pozisyonu nasıl olmalıdır. En doğru yatış pozisyonu cenin pozisyonu ve sol yan yatış pozisyonudur. Omurga sağlığı, rahat nefes alabilmek için en sağlıklı pozisyon cenin pozisyonudur. Eğer kişide kalp ile ilgili herhangi bir sağlık problemi bulunmuyorsa sol yan yatış, uyku için doğru uyku pozisyonudur.

Kategoriler: Çocuk ve Bebek, Kısa Yazılar, Uyku Sağlığı
6 Saat Uyku Yeterli Mi ?
Lateks Yatak Nedir ?