Yatak Seçimi

7 Saat Uyku Yeterli Mi ?

7 Saat Uykunun Sağlık Üzerindeki Etkileri

Uyku, yaşam için ve yaşam kalitesinin artması için vazgeçilmesi imkânsız olan bir unsurdur. Ancak bu unsurun yanı sıra olarak belirli bir saatte uyunan uykunun sağlıklı olduğu bilinirken düzensiz, fazla uyunan uykuların ise sağlık için olumsuz yönlerinin olması da bilinen durumlar içerisindedir. Aşırı fazla uyku vücutta gözle görülmesi mümkün olan ya da görülmesi pek mümkün olmayan etkileri vardır.

Bu etkiler ise sırası ile;

  • Hafızada etkilenme,
  • Depresyon,
  • Vücutta iltihaplanma,
  • Diyabet riski,

Baş ağrısı ve yüksek felç riski söz konusu olarak yer alan etkilerden yalnızca birkaç tanesidir. Bu etkilerin oluşumu bazı durumlarda geri dönüşümlü olduğu gibi bazı durumlarda ise dönüşümü mümkün olmayabilmektedir. “7 saat uyku yeterli mi?” sorusuna cevap olarak yeterli demek mümkün olurken diğer bir yandan da uykunun 11 saati geçmemesi önem taşımakta olan bir durumdur.

Uyku Kalitesi vs. Uyku Süresi: Hangisi Daha Önemli?

Uyku kalitesi ile uyku süresi arasında mutlak surette bir fark bulunur. Bu farklar içerisinde göz önünde bulunan faktörler niteliğinde uyku süresi 7 saati tamamlamış olsa da uyku kalitesiz olduğunda hiçbir durum söz konusu olamaz. Kalitesiz uyku, hiç uyunmamış uyku ile aynı düzeyde olan bir durumdur.

Uyku kalitesinin artması için kaliteyi arttıracak olan durumların bir seviyede tutulması, karanlık olan ve elektromanyetik alanlarda olunmaması önemli bir durumdur. Kalitesiz bir uyku, uyanılmış olan günde dikkat dağınıklığı ve halk arasında bilinen sersemlik faktörleri ile kendini ortaya çıkarır. Aynı zamanda yaşa göre uyku sırasında uyunan yerin serin tutulması da oldukça önem taşıyan durumlardan bir tanesi olarak bulunuyor.

7 Saat Uykunun Zihinsel Performansa Etkisi

Uyku, zihinsel performansa en başta etki eden ve en başta etkili olan bir faktördür. Çocukların derslerde başarılı olma düzeyleri, Matematik ya da Türkçe derslerinde başarılı olmalarının düzeyleri de uykunun zihinsel olarak performanslarına etki etmekte olan durumdur.

7 saat uykunun yeterli olduğu bilinmiyor olsa da çokça fazla saatler boyunca uyunan uykularda, kalitesiz uykunun belirtileri bu uyku içinde de ortaya çıkabiliyor. Zihinsel performansın çocuklar için önemli olduğu durumlardan dolayı çocuklarda belirli bir uyku düzeninin olması çok önemli bir durumdur.

Yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda uyku düzeninin oluşturulması çok önemli bir durum iken uyku düzeninin geç kalınmasında da herhangi bir sakınca görülmez. Uyku düzeninin yapılmasında ne kadar geç kalınmış olsa da yeniden revize edilmesinde hiçbir sakınca yoktur.

Uyku Süresinin Fiziksel Sağlık Üzerindeki Rolü

Fiziksel sağlık denildiğinde akla gelen ilk durumlardan bir tanesi dirayet ve dayanıklılıktır. Uykunun alınmış olması demek dayanıklılık durumlarının tam olması anlamına da gelmektedir. Beyin başta olmak üzere vücutta yer alan tüm organların jenerasyonun şartlılığı uyku tarafından sağlanır haldedir.

Vücudun bütünlüğü uyku tarafından sağlanır. Vücudun dinlenmesi, beynin dinlenmesi ve diğer tüm faktörler uyku tarafından sağlanan faktörler içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda kaliteli uyku, protein sentezini arttırır ve vücudu bir yeni güne hazırlamış olur.

7 Saat Uyku ve Kronik Hastalıklar Riski

Kronik hastalıklar, uyku ile bağlantılı olarak ölüm riskini arttırabilme riskini oluşturan durumlardandır. Kronik hastalıkların riskli oluşum durumlarında düzensiz uyku uyuma, az uyku uyuma gibi durumlara yer veriliyor.

Ancak bunların yanı sıra olmak üzere 50 yaş ve üstü olan bireylerde yaşanan uyku düzensizliği, 7 saat uyunmayan uyku düzenine göre %30 seviyelerinde kronik hastalık oluşumuna sebep verir.

Ancak yapılan araştırmalar, incelemeler ve analizler göz önüne alınmış olduğu takdirde 7 saat uyku ideal ve kaliteli uykunun tam süresidir. Bu sürenin tam bir halde uyunması da kronik hastalıkların uyku düzeyinde bir risk oluşturmasını engellemiş oluyor.

Optimal Uyku Süresini Belirleyen Faktörler

İdeal yani optimal uyku süresi, yapılan incelemeler düzeyinde de göz önünde bulundurulmuş olduğunda toplamda 7 saattir. Uyku 7 saatin altına düşmemeli ve aynı zamanda da 11 saatin üstünde olmamalıdır. Bu uyku süresini 7 saatte optimize eden birtakım faktörler de yer alır.

Bu faktörler ise;

  • Kullanılan ilaçlar ve bu ilaçların düzenliliği,
  • Fizyolojik ya da psikolojik rahatsızlıklar.
  • Uykuya dalınmakta olan ortamın şart ve özellikleri,
  • Bedensel ve zihinsel yorgunluk,
  • Uyku süresini optimize eden durumlardan bazıları olarak yer alır.

7 Saat Uykunun Uzun Vadeli Sağlık Sonuçları

7 saat uyku, tam anlam ile uyunması gereken ve alınması gereken uykunun süresidir. Buna bağlı olarak da uzun vadede vücudu sağlıklı tutar, kronik rahatsızlıklardan ve sağlık sorunlarından uzak tutar.

Uyku Süresi ve Yaş Arasındaki İlişki

Uyku süresi ve yaş arasındaki ilişki oldukça önem taşıyan bir durumdur. Bu durum içerisinde ise okul çağındaki çocuklar, gençler ve yetişkinlerin uyku süresi belirli bir sürede tutulması gerekir.

Özellikle okul çağında olan çocuklar da dahil olmak üzere uykunun belirli bir sürede sabit şekilde tutulması çok önemlidir. Uyku, her bir birey için vazgeçilmez bir temel ihtiyaçtır. Uyku süresi her bir yaşa göre farklılık gösterirken değişkenlik de söz konusudur.

Bu değişkenlik ise;

  • 9 ile 13 arasında okul çağında olan çocuklar için günde 9 ile 11 saat aralığını,
  • 14 ile 17 yaş arasında olan gençlerde 8 ile 10 saat aralığını,
  • 18 ile 25 yaş arasında olan genç yetişkinlerde 7 ile 9 saat aralığını,
  • 26 ile 64 yaş arasında olan yetişkin bireylerde 7 ile 9 saat sabitlik aralığını,

65 yaş üstünde olan yaşlı yetişkin bireylerde ise 7 ile 8 saat aralığını koruyan bir uyku süresi olmalıdır. Bu uyku süreleri sabitliğini ve düzenliliğini korumuş olduğu sürece sağlıklı bir yaşam için de ilk kural neredeyse tamamlanmış olacaktır.

Kategoriler: Yatak Seçimi
Yatak Alırken Yapılan Yaygın Hatalar ve Nasıl Kaçınılmalı ?